top of page

Aanbod
Geboortetrauma Zeeland

bevallingsverwerking ∙ geboortevoorbereiding ∙ nucleus coaching 

Cursus Bevallingsverwerking
EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is één van de meest aangewezen methodes om traumatische gebeurtenissen te verwerken. EMDR heeft twee belangrijke doelen: verminderen van angst en op een andere manier gaan denken over de traumatische bevalling waardoor de PTSS-klachten afnemen.

De herinneringen aan de negatieve gebeurtenis (in dit geval jouw bevalling) blijft bestaan, maar de negatieve emotionele lading verdwijnt of vermindert serieus. Bekijk ook eens het filmpje, om een betere indruk te krijgen van hoe EMDR in zijn werk gaat.

EHBB

EHBB (Emotionele Hulp Bij Bevallingen) is een techniek die nog niet zo bekend is maar in onze ogen een goede variant op EMDR. EHBB is zeer breed inzetbaar. Soms is er een reden om geen EMDR toe te passen of is EMDR niet wenselijk. Dan is EHBB altijd mogelijk.

 

Na het volgen van een EHBB sessie weet je en voel je dat er niet maar één manier van bevallen is (jouw vervelende ervaring) maar duizenden manieren. En dat een positieve ervaring bij een (eventuele) volgende bevalling wel degelijk mogelijk is. Dat noemen we bevallen vanuit kracht en niet vanuit angst. 

De effecten van zowel EMDR als ook EHBB zijn:

  • Verbetering van je stemming en je functioneren

  • In rust terugkijken op de vorige bevalling. Rust in je hoofd, je relatie tot je partner en je kindje. Een rustiger kind, omdat jij rustiger bent. Je hele familie krijgt rust.

  • Acceptatie van hoe de vorige bevalling verlopen is, de herbeleving hiervan stopt 

  • Loslaten van het gevoel van falen of schuld over de vorige bevalling

  • In vertrouwen, kracht en rust een (eventuele) volgende zwangerschap en bevalling tegemoet gaan

  • Omdat er geen angst meer is geef je ook geen stresshormonen meer door aan je kindje in de rest van deze (of in een volgende) zwangerschap. 

handen bevalling verwerken

Wil je de negatieve impact van je bevalling op je stemming en functioneren doorbreken? Misschien staat dit zelfs het denken aan een volgende zwangerschap en bevalling in de weg. Of misschien ben je weer zwanger na lang twijfelen en beangstigt de gedachte aan een volgende bevalling je. In beide gevallen wil je hier iets aan doen!

Onze cursus bestaat uit gemiddeld vier individuele sessies (zie ook de tarieven). We willen graag jouw verhaal horen en krijgen een goed beeld via een intakeformulier en gevalideerde vragenlijsten. Samen met jou en eventueel in overleg met een collega, bepalen we welke vorm van hulp en ondersteuning het beste bij jou past. We gaan samen met jou aan de slag!

In onze praktijk maken we gebruik van verschillende technieken, waaronder lichaamswerk, EHBB (Emotionele Hulp Bij Bevallingen) en EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing).

bevallingsverwerking
Cursus Geboortevoorbereiding 

Hoe is jullie beleving van de zwangerschap? Wat precies is er belangrijk voor jullie als ouders (maar ook voor jullie kindje!) tijdens de zwangerschap en de aanstaande bevalling en geboorte van jullie kindje? Welke informatie maar ook welke eigen inzet, visie en houding kan jullie helpen om je zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de komende bevalling?

Geboorteplan óf Bevalroute?

Een goede maar ook realistische voorbereiding op jullie bevalling vergroot de kans op een fijne bevallingservaring. Een onderdeel hiervan is het schrijven van een Geboorteplan. Maar is GeboortePLAN wel een goed woord? 

agenda bevalling plannen 2
agenda bevalling plannen
Is een bevalling wel te plannen?

Een plan is een idee over iets wat je zult gaan doen.

​Een plan is een geschrift waarin een te volgen beleid wordt aangegeven.

Beide omschrijvingen wekken de suggestie dat jullie (maar ook je hulpverlener) zich moeten gaan houden aan hetgeen je opgeschreven hebt in je plan....

Maar bij een bevalling werkt dat helaas niet (altijd) zo, omdat het exacte verloop van een bevalling nooit op voorhand te regelen of te voorspellen is. Dit geldt zowel voor een natuurlijke, spontane bevalling maar ook voor een geplande opgewekte bevalling.

geboortevoorbereiding

"Some beautiful paths can't be discovered without getting lost"

Image by sq lim
Wij noemen het liever de Bevalroute

De hele zwangerschap en bevalling is een groot avontuur, een reis op weg naar de geboorte van een nieuw mensenkind, jullie baby!

Het is fijn om samen een route als voorbereiding uit te stippelen maar je ook te realiseren dat er tijdens dit avontuur soms iets onverwachts kan gebeuren op jullie weg. Dan moet er afgeweken worden van de geplande route.

Denk bijvoorbeeld aan jullie plan om thuis te gaan bevallen. Tijdens het breken van de vliezen blijkt dat de baby in het vruchtwater gepoept heeft en daarom toch in het ziekenhuis aan de monitor gecontroleerd moet worden. Dan slaan we samen een andere route in als gepland. Maar deze route kan ook een fijne ervaring opleveren, zeker wanneer jullie goed voorbereid zijn.

Wij als verloskundigen zijn door onze kennis en ervaring goed op de hoogte van de verschillende bevalroutes en van wat er allemaal op jullie pad kan komen.

Na het volgen van onze Cursus Geboortevoorbereiding (die uit drie individuele samenkomsten bestaat) hebben jullie een duidelijk beeld van jullie eigen gewenste Bevalroute en zijn jullie in staat om (als het medisch noodzakelijk is of anders loopt dan verwacht) te schakelen als er afgeweken wordt van de geplande route. Samen actief op weg naar jullie einddoel: de geboorte van jullie kindje! Dat heet autonomie.

Bevalroute vogel
Image by Melinda Gimpel
Nucleus Coaching

en andere trauma’s
 

Het kan zijn dat je nog last hebt van andere trauma’s uit het verleden die nadelig zijn voor jouw beleving van deze zwangerschap en de komende bevalling. Voorbeelden zijn: seksueel misbruik, pesten, verlies van dierbaren, ontslag, geweld. 

Soms kan de zwangerschap of een bevalling het trauma van seksueel misbruik triggeren wanneer een verloskundige of gynaecoloog erg dichtbij komt en tijdens onderzoek jouw lichaam aanraakt. Deze ervaring kan een ontspannen zwangerschap en bevalling in de weg staan. Wist je dat deze stress zelfs ervaren kan worden door jouw baby in de zwangerschap? 

 

Omdat wij dit uit ervaring weten hoe groot de impact kan zijn hebben wij Helma Koorevaar van www.nucleuscoaching.nl bereid gevonden ons hierin qua coaching bij te staan. 

nucleus coaching
Wat is nucleus coaching?

De Nucleus Coaching methode is een snelle en effectieve manier om trauma’s te verlichten zodat je er minder of helemaal geen last meer van hebt. Door de gevoelservaring van het trauma te veranderen, veranderen vanzelf je gedachten en gedrag mee. Het resultaat is dat je meer vanuit vertrouwen en ontspanning jouw bevalling tegemoet kan zien en beleven.

Preventief kan het je ook helpen

Je bent nog niet zwanger, maar de wens om zwanger te worden is wel aanwezig. Toch staat er nog iets in de weg. Misschien is er in het verleden sprake geweest van seksueel misbruik, seksuele intimidatie of grensoverschrijdend gedrag. Soms gaat dit gepaard met vaginisme of onverklaarbare angsten ten aanzien van zwangerschap of moederschap. Door deze ervaringen op te ruimen met Nucleus Coaching geef je niet alleen jezelf meer vertrouwen, kracht en rust maar ook je baby die alles met jou meevoelt. Dat geeft dus voor beiden een fantastische nieuwe start.

Overleg met Hilda of Judith is altijd mogelijk om te onderzoeken of deze coaching passend kan zijn. Helma werkt veel face-to-face maar gezien de afstand ook online. Dit laatste is even effectief als fysieke coaching.

Cursus Bevallingsverwerking

Ben je er klaar voor om de negatieve impact van je bevalling op jouw stemming en jouw functioneren te doorbreken?

Cursus Geboortevoorbereiding

Samen aan de slag gaan met jullie Bevalroute? Bereid je nu goed voor op jullie bevalling!

Nucleus Coaching

Ben je klaar om aan de slag te gaan? En te gaan genieten van je zwangerschap?

bottom of page