top of page

EMDR-ervaring Jorieke

Bijgewerkt op: 6 apr. 2022Tijdens de intake bij de verloskundige werd gevraagd naar mijn eerdere zwangerschaps-/ bevallingservaring. Ik heb toen aangegeven dat ik mijn eerste bevalling als zeer heftig misschien wel traumatisch heb ervaren. Waaraan ik nog steeds merkte dat ik die bevalling niet goed verwerkt had was als ik een bevalling op tv zag of als een (zwangere) vriendin vertelde over hoe zij zou willen bevallen of bevallen was.


Op die momenten merkt ik dat ik veel negatieve gedachten kreeg en voelde ik de spanning in mijn lijf opkomen. Hilda bood mij verderop in de zwangerschap een coaching traject aan waarbij ze haar ervaring met EHBB en EMDR combineerde. Voor de eerste sessie moest ik mijn bevallingsverhaal opschrijven en aan Hilda voorlezen, alleen dit maakte al zoveel emoties los en maakte haar duidelijk waar de ‘pijnpunten’ zaten. Wat heel erg hielp in de sessies is dat Hilda al jarenlange ervaring heeft in de verloskunde en dus alles over bevallingen, het verloop daarvan, complicaties en de emoties die daarmee gepaard gaan weet. Hierdoor voel je echt dat ze weet waarover je het hebt, leeft ze echt met je mee en kan ze je heel goed verder helpen. In de EMDR-sessies voelde ik mij ook heel erg op mijn gemak waardoor ik echt al mijn emoties los durfde te laten gaan. Het is zo wonderlijk hoe EMDR werkt, ik heb nu een heel ander gevoel als ik naar de bevallingsfoto’s kijk van mijn eerste bevalling. Dit maakt ook dat ik met vertrouwen en rust in mijn hoofd én lijf mijn tweede bevalling in ging.


"Ook de EMDR heeft mij veel geholpen. Dit merkte ik vooral bij de bevalling toen er eenzelfde situatie zich voordeed als bij mijn eerste bevalling"

Wat mij veel geholpen heeft tijdens mijn tweede bevalling is dat we tijdens de sessies mijn eerste bevalling hebben doorlopen en beelden daarvan vervangen hebben voor beelden van een ‘ideale’ bevalling door middel van visualisatie, dit zorgde ervoor dat ik tijdens mijn bevalling niet steeds de echte beelden van mijn eerste bevalling voor mij zag maar plaatjes de gevisualiseerde ‘ideale’ bevalling.


Ook de EMDR heeft mij veel geholpen. Dit merkte ik vooral bij de bevalling toen er eenzelfde situatie zich voordeed als bij mijn eerste bevalling. Namelijk het moment waarop mijn kindje door de kinderarts werd nagekeken en er sprake was dat hij niet bij mij kon blijven, ik merkte dat ik op dat moment niet de angsten/ emoties en lichamelijke klachten kreeg die ik daarvoor ervaarde als we stilstonden bij deze gebeurtenis, maar dat ik juist heel kordaat kon handelen en aangeven wat ik wel en niet wilde voor mijn kindje. Al met al hebben zowel de EHBB en de EMDR ervoor gezorgd dat ik mijn laatste bevalling rustig en vol vertrouwen in ging en ik ook tijdens de bevalling ondanks de ‘tegenslagen’ positief en in mijn bubbel bleef. Dit maakt dat ik heel positief terugkijk op mijn bevalling ondanks de ruggenprik, hoge koorts, vacuüm en matige start van mijn zoontje.


Nogmaals dank Hilda!Opmerkingen


bottom of page