top of page

EHBB-ervaring Sanne

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2022


Zelf wist ik niet wat ik kon verwachten toen ik meeging als examenkandidaat van Hilda. Ze heeft mij wel goed voorbereid en uitgelegd hoe de EHBB in zijn werk zou gaan. Maar dat het zo intens was had ik niet verwacht. Ik heb verschillende pogingen gedaan met EMDR om mijn bevalling die traumatisch was te verwerken. Ik heb namelijk bij mijn eerste zwangerschap een heftige pre-eclampsie & HELLP ontwikkeld. Hiervoor heb ik opgenomen gelegen in Goes en daarna in Rotterdam waar ik veel te vroeg ben bevallen met 30 weken en 2 dagen zwangerschapsduur van een prachtig meisje Vienna. Een echte roze wolk hebben wij niet gehad en ook niet gekend, deze kwam pas veel later. Het was ook echt een moeilijke start voor ons als gezin.


Ik voelde me zó ziek dat ik namelijk echt dacht dat ik dood ging en mijn dochter achter zou moeten laten.

Hoewel Jeroen en ik het hele gebeuren inclusief de geboorte van Vienna op een hele andere manier beleefd hebben. Hij van de zijlijn, hij was vooral machteloos en kon niks doen. Hij heeft alles ook bewust meegemaakt, maar ik zelf zat er als moeder midden in en was zelfs al afscheid aan het nemen …. Ik voelde me zó ziek dat ik namelijk echt dacht dat ik dood ging en mijn dochter achter zou moeten laten net als Jeroen. Dit zijn momenten waar ik eerder niet over kon praten zonder dat ik in huilen uitbarstte of dichtklapte. Ondanks dat ik vele sessies aan EMDR heb gehad, bleef het altijd een beetje sudderen. En kon ik het niet goed afsluiten, ik bleef vaak terugdenken aan de momenten van de bevalling en voornamelijk het afscheid tussen Jeroen en mij. De wens voor een tweede kindje was voor ons beiden erg groot en de angst heeft ons gelukkig niet in de weg gestaan. We hebben natuurlijk wel alles goed uitgevraagd bij de gynaecoloog waar ik onder behandeling ben, of het verantwoord was. Maar eigenlijk stond ons niks in de weg. Hoewel Jeroen en ik het op een hele andere manier verwerken en niks is hier goed of fout in, waar ik er graag over wil praten om mijn gedachtes kwijt te kunnen, is Jeroen hier meer gesloten in en zal nooit zomaar vertellen hoe hij het daar die tijd beleefd heeft.

Nu met mijn tweede zwangerschap heb ik doordat Hilda het vroeg heel veel aan de EHBB gehad en het echt af kunnen sluiten en een plekje kunnen geven. Ik heb het zelf enorm intens en heftig ervaren, want ze gaan heel dicht bij je gevoel zitten en dat is iets waar ik zelf eerst moeilijk bij kwam. Uiteindelijk bleef ik maar huilen, maar dit luchtte ook echt onwijs op. Het gaf rust en ik kon het laten gaan. De ruimte die het mij heeft gegeven om deze zwangerschap tot een succes te maken is zo groot! Ik durf weer op mezelf te vertrouwen en ook echt naar mezelf te luisteren. Want wat Hilda ook aangaf, ik ken mijn lichaam heel goed en weet ook meteen als er iets niet goed is. En hoe fijn is het dan, dat de hele traumatische gebeurtenis rondom de eerste zwangerschap is gereset en ik mezelf aan het einde van de behandeling heel rustig en kalm voelde, alsof er een last van me afviel.


Ik kan met 100% zekerheid zeggen dat het mij ontzettend veel geholpen heeft en ook echt handvaten heeft geven voor deze zwangerschap.

De behandeling EHBB heeft mij tot nu toe veel gebracht. Ik ben een stuk rustiger en ondanks dat ik wel spanningen heb voor de bevalling is het nu niet iets waar ik bang voor ben. Ik kan de komende bevallig ook los zien van de eerste bevalling die niet ging zoals ik het voor ogen had. Ook heb ik er alle vertrouwen in dat het nu wel goed komt en vergelijk ik deze zwangerschap ook veel minder dan voorheen met de vorige. De herbelevingen zijn niet meer aanwezig, ook niet als ik naar Rotterdam moet. Dus ik kan wel met 100% zekerheid zeggen dat het mij ontzettend veel geholpen heeft en ook echt handvaten heeft geven voor deze zwangerschap.


Commenti


bottom of page